Останні три роки європейські стартапи Foodtech стабільно збирають близько 2,7 млрд. євро інвестицій. Європейська екосистема є ключовим регіоном для єдинорогів, вартість яких наразі сумарно становить 92 млрд. євро. Європейський Foodtech виріс у великих гравців, які легко можуть конкурувати на міжнародному рівні.
Які з напрямків Foodtech найбільше цікавлять інвесторів?
Перша ключова тенденція європейської харчової промисловості - це Agtech: технологічний прогрес у сільському господарстві.
⠀
У цій сфері проривні рішення можуть охоплювати все: від поліпшення управління фермою, врожайності та якості (наприклад, з використанням дронів і датчиків) до сільського господарства наступного покоління і міського сільського господарства для скорочення відстані між виробництвом і споживанням. З 2019 по 2022 інвестиції в категорії agtech збільшилися, при цьому 64% інвестицій Agtech були зроблені в AgBiotech.
⠀
Відомими agtech стартапами в цій галузі є Ynsect і InnovaFeed; і робота з білком комах в якості корму для тварин і перехід на їжу людини майбутнього.
⠀
Друга за величиною частка інвестицій була спрямована в сіті-ферми, де тривають перегони за найуспішнішою моделлю міської ферми. У Європі змагаються 120 стартапів, але німецька Infarm випереджає інших, вважаючи за краще використовувати децентралізований підхід до ведення сільського господарства, розподіляючи "ферму" по всьому місту по супермаркетам і магазинам.
⠀
Як альтернатива є трансформувальний підхід стартапів, наприклад Plenty, де міські склади перетворені на ферми. Проблеми все ще залишаються в процесах масштабування та інтернаціоналізації. По-перше, як стартапи, як-от Ynsect та InnovaFeed, розвиватимуть свій бізнес із виробництва кормів для тварин за межами Європи? По-друге, як споживачі відреагують на перехід стартапів з кормів для тварин на інгредієнти для споживання людиною?
⠀
Інновації Agtech з'являються та зростають у всіх напрямках, і європейський ландшафт у цій галузі стабільний та багатообіцяючий. Стратегічне партнерство між державними структурами, університетами та дослідницькими інститутами і великими корпораціями надзвичайно важливе для того, щоб продовжувати чинити тиск на необхідність досліджень і розробок в області інноваційних методів ведення сільського господарства для виробництва продуктів харчування.