Карта ринку агротехнологій: які стартапи для фермерів будуть найбільш популярні в найближчі 10 років

За останні 10 років спостерігався розвиток інноваційних можливостей у сфері агротехнологій, які охоплюють засоби виробництва, такі як біологічні препарати та геноміка, а також техніку, включаючи робототехніку та автоматизацію.

Зараз, у пошуку "наступного великого тренду" в інвестиціях в агротехнології, зосередження на категорії агросервісу може створити наступну хвилю цінності для фермерів та інвесторів.

Сьогодні цифрові можливості у сфері бухгалтерського обліку, фінансів та розвитку персоналу є головними проблемами аграрної галузі, які перевищують звичайні Excel-рішення. Реальні витрати та зниження продуктивності створюють каталізатор для аграрного сектору, щоб зробити великий стрибок уперед на шляху до оцифрування цих процесів.

Щоб розібратися чому саме стартапи в області сервісу для фермерів будуть активно розвиватися в наступні роки, треба проаналізувати інвестиції які вкладають найбільші компанії в цих нішах.

Фінанси та бухгалтерський облік фермерських господарств

Більшість з цих компаній існує десятки років і займається наданням фінансових послуг для фермерських господарств. Вони забезпечують функціонал, що включає нарахування заробітної плати, замовлення на купівлю, фінансову звітність і т.д., що може бути корисним для головного бухгалтера. Варто зазначити, що ці класичні системи даних побудовані для вирішення завдань звітності, а не аналітичних потреб.

Для отримання аналітичних даних з цих систем необхідні значні зусилля та інвестиції в аналітику та кастомізацію.

Щоб отримати бізнес-інсайти з ERP-систем, потрібно змінити стратегію роботи з даними та інвестувати в аналітику.

Кредитування, страхування та інвестування

Ці компанії здебільшого перебувають на передньому краї хвилі фінтех + агротехнологій і залучили порівняно більше капіталу, щоб змінити існуючі моделі. В найближчі роки буде спостерігатися збільшення інновацій та інвестиції в цій категорії, оскільки такі компанії-лідери, як Bushel, FBN або Breedr, розширюють свою інфраструктуру даних у фінансові послуги, які можуть покращити оборотний капітал для фермерів.

Багато з них зайняли ніші, які були проігноровані традиційними банками, інвесторами та страховиками через ризики або економію на масштабах. Ці компанії є "цифровими" і використовують дані для створення або зміни пулів цінності.

Управління трудовими ресурсами

З огляду на 40 мільярдів доларів, які щорічно витрачаються на робочу силу в сільському господарстві тільки у США, а також серйозні юридичні та фінансові ризики для операторів, потреба у вертикально сфокусованих кадрових платформах буде очевидною.
Також в цей тренд попадуть компанії, що займаються навчанням персоналу, які наразі зосереджені на молочному секторі. В умовах старіння робочої сили та високої плинності кадрів є гостра потреба в передачі знань та їх адаптації. Конфігуровані навчальні та комунікаційні інструменти, призначені для подолання низького рівня грамотності (читання та технологій), а також мовних бар'єрів, стануть все більш важливими в міру модернізації робочої сили в сільському господарстві та більш широкого впровадження автоматизації.

Фермерські послуги на замовлення

Рівень послуг є важливим для всіх виробничих систем. Ринок послуг для фермерських господарств становить сотні мільйонів доларів.

Послуги для фермерських господарств можуть включати в себе сівбу, обприскування, збирання врожаю та інші види діяльності, що вимагають або робочої сили, або обладнання, яке пропонується "як послуга".

Цей сектор фермерської економіки є неймовірно фрагментованим і досі працює за допомогою телефону, смс та паперу. У секторі незалежних фермерських послуг існує два основних способи пошуку або продажу послуг: оголошення на телефонних стовпах або “сарафанне радіо”. Враховуючи розмір ринку та залежність від фермерських послуг, ідея ринку, який може полегшити пошук та забезпечити оплату, розрахунки та логістику, в послугає для фермерах є одним із найбільш перспективних.

Висновки

Якщо ви плануєте запустити в найближчий час стартап направлений на допомогу фермерам, або вкласти інвестиції в таку компанію, то рішення що працюють в сфері послуг для фермерів будуть найбільш затребуваними в найближчі роки.